Leírás és Paraméterek
Marhakollagénnel 98,8%-ban megegyező aminosav profil Miért érdemes a WTN Kollagénépítő aminosavakat választani akár nem vegánoknak is? Nézzük meg, hogy mik lehetnek a veszélyei az állati eredetű kollagénnek! Meglehetősen köztudott, hogy a nagyipari állattenyésztés gazdasági hatékonyságának maximalizálása végett számtalan antibiotikumot, különböző növekedésserkentő hormonokat használnak. A tápszerekben is ilyenek vannak bekeverve, hiszen cél, hogy az állatok minél rövidebb időn belül, minél nagyobb súlyra történő növekedést érjenek el. Az emberekben, miután elfogyasztják ezeknek az állatoknak a húsát, nagyon sok esetben jelentős ösztrogén többlet lép fel jellemzően a progeszteron hátrányára. Ez az ösztrogén túlsúly pedig számos nőgyógyászati és hormonális probléma mögött állhat. Vajon ezek a hormonok belekerülhetnek az emberi fogyasztásra szánt kollagénbe is? A kollagéngyártás technológiai folyamatában a maximális gyártási hőmérséklet körülbelül 130 Celsius fok, amit megelőz egy enyhe lúgos és savas kezelés, de ez nem számottevő. Egy kanadai kísérletsorozatban vizsgálták és megállapították, hogy az ösztrogének és bomlástermékeik még két órás 160-180 Celsius fokos forró olajos sütésben sem bomlottak le teljesen, csak kb. 20 %-ban. A bomlási hőmérséklete ezeknek az anyagoknak (ösztrogének és bomlástermékeik) úgy átlagosan 270 és 350 Celsius fok között van. Összességében tehát megállapítható, hogy nagyon-nagyon nagy valószínűséggel a kollagének különböző hormonokkal és azok bomlástermékeivel szennyezettek. Ez a szennyeződés pedig a kollagénnel, mint étrend-kiegészítő elfogyasztásával bekerülhet az ember szervezetébe és ott komoly problémákat okozhat. Főleg azoknak érdemes erre figyelniük, akik már eleve hormonális problémával küzdenek. A jelenleg kapható kollagén étrend-kiegészítőket marhából, sertésből, halból és csirkeporcból állítják elő. A halból előállított kollagéneknél valószínűsíthető a nehézfémmel való szennyezettség is. Egyik megoldás lehet a bio kollagén fogyasztása, de erről tudni érdemes, hogy Európában nem szerezhető be bio kollagén, mint alapanyag. A piacon uralkodó viszonyokat ismerve, az is megkérdőjelezhető, hogy tényleg bio-e az, amit annak mondanak? https://youtu.be/Fd8dTRMFWxs Lehetséges, hogy olyan kollagént vásároljak, ami kizárólag „füvet legelő marhákból” állítanak elő? A kollagének reneszánszában rengeteg olyan termékkel lehet találkozni, amit különböző hangzatos szavakkal próbálnak meg vonzóbbá tenni a vásárlók számára. A „füvet legelő marhák”, vagy a különböző egzotikus ország nevével jelzett kollagén, ami a tisztaságot próbálja sugallni, csak két példa a számtalanból. A mi eddigi kutatásainkból az derült ki, hogy ezeket nagyon is fenntartással kell kezelni! Hogy miért? Erről érdemes megnézni a következő videót, ami logikus magyarázatokkal szolgál arra, hogy miért nézz kétkedve egy termékre, ha a fenti hangzatos szavakkal akarják eladni: https://youtu.be/CfrqAGWXBmo És itt jön képbe a WTN Kollagénépítő aminosavak terméke! Lehet „vegán” egy kollagén? Köztudott, hogy a kollagén az mindig állati eredetű. Viszont a marhakollagén aminosav profilja leképezhető, fermentációval előállított aminosavak segítségével, így vegánok számára is fogyaszthatóvá válik. A piacon rengeteg vegán kollagénnek nevezett termék kapható, amelyek csak kevésféle aminosavat tartalmaznak, valamint azokat is nagyon kicsi koncentrációban, így érdemi hatást nem tudnak nyújtani. A WTN Kollagénépítő aminosavak terméke a marhakollagénben megtalálható 18 aminosav közül 17-et tartalmaz. Mivel a marhakollagénéhez nagyon hasonló az aminosav profilja, ezért hatásában is nagyon hasonló. A fő előnye pedig az, hogy nem tartalmaz hormonokat és azok bomlástermékeit! A marhakollagén, amúgy főleg I. és III. típusú kollagénnel lát el minket, amelynek a bőr, csontozat, kötőszövetek, inak felépítésében van szerepe. Miben más a WTN Kollagénépítő aminosavak terméke? marhakollagénhez hasonló aminosav profil (98,8%-os egyezőség) a szervezet számára könnyen hasznosítható aminosav formák hormonoktól és azok bomlástermékeitől mentes megfelelő koncentrációban tartalmazza az aminosavakat vízben könnyen oldódó por forma mandarinos íz Kell-e külön kollagént vagy kollagénépítő aminosavakat pótolni? Alap esetben a szervezet saját maga állítja elő a kollagént. Ehhez különböző anyagoknak kell rendelkezésre állniuk (pl. aminosavak: glicin és prolin nélkül nincs kollagén, C-vitamin, poliszacharidok, stb.), különben nem fog működni ez a folyamat. Az életkor előrehaladtával viszont egyre kevesebb kollagént képes szintetizálni a szervezet, valamint a kollagéntermelésre egyéb tényezők is negatívan hatnak. Ilyen pl. a túlzott napozás, dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás, kevés és nem pihentető alvás, testmozgás hiánya stb. Mi a kollagén? A kollagén a szervezetben előforduló egyfajta fehérje, amely aminosavak láncolatából épül fel. Nagy mennyiségben található meg a bőrben, csontokban, porcokban és a kötőszövetben. Az alábbi feladatokat látja el: Hozzájárul ahhoz, hogy a szövetek erősek és rugalmasak legyenek. Biztosítja a bőr rugalmasságát, erősségét és feszességét. Összetartja a csontokat és az izmokat. Védi a belső szerveket. Segít az izomépítésben és a zsírégetésben. Az ízületek és inak rugalmasságát biztosítja. A kollagénnek 28 típusa ismert, de különösen az I., II. és III. típus alkotja testünk zömét. Az I. típusú kollagén az emberi szervezetben található kollagén 90%-át teszi ki. Általában a bőrben, csontokban, inakban, szervek kötőszövetében, szaruhártyában található. Az I-es típusú kollagénnek szerepe van a sebgyógyulásban is. A II-es típusba tartoznak az ízületeket és a porcokat alkotó kollagének, valamint megtalálható a szem üvegtestében is. A III-as típusú kollagén a nagyobb erek, üreges szervek (pl. méh, bélrendszer) kialakításában játszik fontos szerepet, de az I-es típusú kollagénnel együtt megtalálható sok más szövetben is. Mit tehetünk a szervezetünk csökkent kollagén termelésének ellensúlyozására? Fogyaszthatunk olyan ételeket, pl. szabadtartású állatok húsából készült csontlevest, kocsonyát, stb. amiben nagy mennyiségű kollagén van. A kollagént a nagy mérete miatt a szervezet nem tudja teljes formájában felszívni, ezért a kollagén fehérjéket kisebb peptidekre vagy aminosavakra kell bontani, mielőtt felszívódnának. Akinek nem működik megfelelően az emésztőrendszere, annál ez a folyamat nem biztos, hogy végbemegy. Gondosan összeválogatott fehérjedús növényekkel is pótolhatóak a kollagén felépítéséhez szükséges aminosavak + vitaminok, ásványi anyagok, egyéb anyagok. Választhatunk állati eredetű kollagén étrend-kiegészítőt. A kollagén nagy mérete miatt az étrend-kiegészítőkben hidrolizált kollagént használnak, melyet hidrolízisnek nevezett eljárással állítanak elő. Ez a folyamat a fehérjét kisebb darabokra bontja, így a szervezetben könnyebben felszívódik. Ebben az esetben aggályos lehet a hormonokkal való szennyezettség (lsd. fentebb). Választhatunk olyan kollagénépítő aminosavakat tartalmazó terméket is, ami fermentációval előállított aminosavakat tartalmaz és amelyik nagyon hasonló az állati eredetű kollagén aminosav profiljához. További információkat az alábbi videókban találsz: https://youtu.be/XYN4SKPe1nc https://youtu.be/hskkXVWTOaU Összetevők: L-glicin, L-glutaminsav, L-prolin, L-hidroxiprolin, L-arginin, L-alanin, L-aszparaginsav, L-lizin, természetes mandarin aroma, L-szerin, L-leucin, L-valin, L-fenilalanin, myo-inositol, L-treonin, L-izoleucin, L-hisztidin, maltodextrin, L-metionin, L-tirozin, gumiarábikum, citromsav. Aktív komponensek koncentrációja (WTN Kollagénépítő aminosavak). Aktív komponensek 1 adagban, mg L-Alanin 405 L-Arginin 420 L-Aszparaginsav 331 L-Glutaminsav 621 L-Glicin 1030 L-Hisztidin 43 L-Hidroxiprolin 570 L-Izoleucin 78 L-Leucin 147 L-Lizin 233 L-Metionin 33 L-Fenilalanin 105 L-Prolin 575 L-Szerin 170 L-Treonin 95 L-Tirozin 25 L-Valin 122 Myo-inositol 100 WTN Kollagénépítő aminosavak használati javaslat: Ajánlott mennyiség: napi egy púpozott teáskanálnyi (6 g) por, vízalapú folyadékban elkeverve. A port a vízben egy rövid ideig (kb. 10-15 perc) hagyni kell állni, és utána csomómentesen elkeverhető. Használat előtt felrázandó! Figyelmeztetés Az étrend-kiegészítő fogyasztása nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, változatos, vegyes étrendet és az egészséges életmódot. Az ajánlott napi mennyiséget ne lépd túl. A készítményt tartsd gyermekektől elzárva, száraz, hűvös, sötét helyen. Laktáció és terhesség alatt fogyasztása nem javasolt. Gyermekek nem használhatják. Ha bármely termékösszetevőre allergiás, túlérzékeny vagy, ne használd a terméket! Nagyon javasolt az étrend-kiegészítők szedését elkülöníteni a kávé fogyasztásától. Legalább fél órával a kávé fogyasztása előtt vagy kávé fogyasztása után min. 2 óra múlva célszerű bevenni. Nem javasolt az étrend-kiegészítők bevétele tejalapú készítményekkel! Amennyiben több étrend-kiegészítőt szedsz, akkor konzultálj szakemberrel, hogy milyen sorrendben célszerű szedned őket ahhoz, hogy ne érvényesüljön a hatóanyagok közötti esetleges kioltó hatás. Használata kúraszerűen javasolt, amennyiben a kezelőorvosod, természetgyógyászod nem javasolta másképp. Gyakori kérdések Miért és mennyi maltodextrint tartalmaz a WTN Kollagénépítő aminosavak termék? Az aminosavaknak borzasztóan kellemetlen íze van, amit ízesítés nélkül képtelenség lenne elfogyasztani. Ezért volt szükség ízesítés hozzáadására is, és mivel minden porízesítőnek van hordozója, ezt a kis kompromisszumot hoztuk meg, hogy a legkevesebb hozzáadott segédanyaggal, de fogyasztható legyen a termék. Mennyiségileg egy adag porban kevesebb, mint 35 mg maltodextrin van. Összehasonlításképpen, egy búzaszem súlya kb. 65 mg. Az eredmények egyénenként eltérőek lehetnek és nem garantált, függően az egyén szervezetének összetétel felhasználásától. A kép csak illusztráció, a termékleírást minden esetben olvassa el!