Leírás és Paraméterek
Mi az a hisztamin?
A hisztamin egy biogén amin, amely bizonyos élelmiszerekben más-más mértékben fordul elő. 1910 - ben Dale és Laidlaw fedezték fel és azonosították, mint az anafilaxiás sokk (az allergiás reakciók legsúlyosabb formája, mely életet veszélyeztető állapot) legfőbb kiváltója.
Mit jelent, az hogy biogén amin?
Biogén - az élő szervezet felépítésében, működésében résztvevő anyag. Amin - Nitrogént tartalmazó szerves vegyület.
Egészséges ember szervezete a táplálkozás során bejutó, vagy az ott felszabaduló hisztamint gyorsan közömbösíti, azonban azok esetében, akik nem rendelkeznek elegendő mennyiségű diamin oxidáz (DAO) és/vagy hisztamin - N - metiltranszferáz enzimmel, a hisztamin felszaporodása változatos formában jelentkező, sok esetben allergiához nagyon hasonló tüneteket okozhat.
A hisztamin négy különböző receptoron keresztül fejtheti ki hatását és ezek a receptorok más-más szervrendszerhez kötötten produkálják az eltérő panaszokat.
A központi idegrendszeren keresztül okozhat a hisztamin intolerancia fejfájást, émelygést, hányást, szédülést, a napi ébrenlét - alvás egyensúlyának felborulását.
A szív és érrendszeren keresztül kiválthat szívritmuszavart, alacsony, de akár magas vérnyomást is, ezen az útvonalon át is megvalósulhat a szédülés jellemző tünete és végső esetben a már korábban emlegetett anafilaxiás sokk is.
A bőrön, hisztamin intolerancia hatására megjelenhet tünetként csalánkiütés, ismeretlen eredetű piros folt, de akár indokolatlannak tűnő viszketés is.
Olyan emésztőszerv-rendszeri panaszok kiváltója lehet, mint a hasmenés, puffadás, hasi fájdalom.
A légzőrendszerben az orrdugulás, a nem szűnő orrfolyás, nehézlégzés, és a tüsszögés is utalhat hisztamin intoleranciára.
A mindent IS okozhat a hisztamin intolerancia bekezdést, a fájdalmas menstruációval itt lezárjuk. A felsorolás azt a célt szolgálta, hogy nyilvánvalóvá váljék, a tünetek szerteágazóak és más egészségügyi problémával megegyezőek is lehetnek, ezért a diagnózis felállítása többnyire várat magára és korántsem az első kivizsgálásra javasolt feltételezés kategóriájába tartozik.
A népesség megközelítőleg egy százaléka lehet érintett eltérő mértékű hisztamin intoleranciában és a diagnosztizált páciensek nyolcvan százaléka középkorú.
Különböző folyamatok vezethetnek ennek az állapotnak a kialakulásához. Mint ahogy azt már korábban említettük, elsődleges ok lehet a fokozott hisztamin vagy hisztidin (egy aminosav mely szervezetünk számára bizonyos helyzetekben elengedhetetlenül szükséges, és fehérje tartalmú élelmiszerekkel biztosítjuk bevitelét. Szervezetünk hisztamint állít elő belőle.) bevitel, illetve a csökkent hisztamin lebontó kapacitás. A hisztamin lebontásáért felelős enzim, enzimek hiánya lehet genetikailag meghatározott, - eredendően, veleszületetten nincs elegendő belőle a szervezetben - vagy lehet szerzett.
A különböző gasztroenterológiai kórképek következtében a vékonybelet bélelő enterocitákban csökkenhet a DAO enzim termelés, illetve bizonyos gyógyszerek és az alkohol csökkenthetik a hisztamin lebontás mértékét.
A szerzett hisztamin intolerancia átmeneti, megfelelő diéta és enzimpótlás útján kezelhető és hosszútávon általában visszafordítható probléma.
DAO (Diamino-oxidáz) enzimet, C-vitamint és kvercetint tartalmazó étrend-kiegészítő kapszula
Nettó tömeg: 37,64 g
A DAOfood Plus® kapszula fő összetevője a 7%-ban DiAmino-Oxidáz (DAO) enzimet tartalmazó fehérjekivonat, bélben oldódó bevonatú pellet formájában. Quercetin tartalmú japánakác kivonatot és C-vitamint is tartalmaz.
Adagolás: napi 1x1 vagy 2x1 kapszula (abszolút max. napi 3 kapszula), 20 perccel étkezések előtt, kevés vízzel, egészben kell bevenni.
Összetevők: kapszula töltet: tömegnövelőszerek: mikrokristályos cellulóz, és hidroxi-propil-cellulóz; kvercetin 95% (japánakác bimbó kivonat 30:1 víz-etanol hígitás), L-aszkorbinsav (C-vitamin); fényezőanyag: etil-cellulóz; burgonyakeményítő; stabilizátor: hidroxipropil-metil-cellulóz; sertésveséből származó fehérjekivonat 7% Diamino-oxidáz (DAO) enzim tartalommal; stabilizátorok: nátrium-alginát, olajsav, zsírsavak magnézium sói; csomósodásgátló anyag: zsírsavak, nedvesítőszer: glicerin; csomósodást gátló anyagok: magnézium-karbonát, dikalcium-foszfát; rizskeményítő; színezék: szulfitos-ammóniás karamell), növényi kapszulahéj: hidroxipropil-metil-cellulóz
Hatóanyag-tartalom |
||||
Megnevezés |
1 kapszula |
*NRV%/1 kapszula |
3 kapszula |
*NRV%/3 kapszula |
Sertésveséből származó fehérje-kivonat |
4,2 mg |
** |
12,6 mg |
** |
amelyből Diamino-oxidáz enzim |
0,3 mg |
** |
0,9 mg |
** |
Közönséges Japánakác (Sophora Japonica L.) kivonat-amelyből kvercetin |
42,1 mg 40 mg |
** |
126,3 mg 120 mg |
** |
C-Vitamin |
20 mg |
25% |
60 mg |
75% |
*NRV%: a felnőttek számára ajánlott napi beviteli referenciaérték %-a.
** Az adott hatóanyagra vonatkozóan nincs meghatározva beviteli referencia érték.
1 kapszula DAO enzim tartalma: 22.000 HDU
Az eredmények egyénenként eltérőek lehetnek és nem garantált, függően az egyén szervezetének hatóanyag felhasználásától.
A kép csak illusztráció, a termékleírást minden esetben olvassa el!